ПРВО ПИЛОТИРАЊЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ

Медицинска школа „Драгиња Никшић” изабрана је у пилот пројекту полагања државне матуре која ће се од 27. до 30. октобра одржати у 101 средњој школи у Србији. Пилотирање ће бити организовано у 50 гимназија, 48 средњих стручних школа и три средње уметничке школе, а намењено је ученицима трећег разреда.

Пилотираће се само обавезни део испита, српски језик и математика, али ученици неће имати могућност да сами бирају „трећи“ предмет са Листе општеобразовних предмета (како ће бити на правој матури), већ ће полагати предмет који ће за потребе првог пилотирања унапред бити одређен за њихову школу.

Да подсетимо, према плану Министарства просвете, науке и технолошког развоја, матура се уводи у образовни систем 2022. године и представља важан корак ка квалитетнијем образовању. Један испит, исти за све ђаке, којим завршавају средњу школу, омогућиће објективну проверу њихових постигнућа, а тиме и објективну проверу квалитета образовања.

Брошуру о првом пилотирању државне матуре можете преузети на ОВОМ линку, а више информација можете добити на званичној страници Државне матуре Србије на веб адреси: https://matura.edu.rs/